loader image
Ga naar de inhoud

Veiligheidsmarge

Een veiligheidsmarge (ook wel veiligheidsafstand genoemd) in de grafische vormgeving verwijst naar het gebied rond de randen van een ontwerp of pagina waar geen belangrijke inhoud, tekst of grafische elementen mogen worden geplaatst. Het dient als een bufferzone om ervoor te zorgen dat essentiële informatie niet wordt afgesneden of verborgen tijdens het drukproces of bij het afwerken van het drukwerk.

Het advies is om altijd minimaal 5 mm veiligheidsmarge aan te houden voor papieren drukwerk. Voor signing en ander grootformaat drukwerk wordt minimaal 10 mm veiligheidsmarge aangeraden.

De veiligheidsmarge is vooral belangrijk om te voorkomen dat belangrijke elementen zoals tekst of afbeeldingen te dicht bij de randen van een pagina worden geplaatst, waar ze mogelijk kunnen worden afgesneden. Het exacte formaat van de veiligheidsmarge kan variëren, maar wordt meestal in millimeters of centimeters aangegeven, afhankelijk van de specificaties van het drukwerk.

Voorbeelden van toepassingen van een veiligheidsmarge zijn onder andere:

Visitekaartjes: Een veiligheidsmarge zorgt ervoor dat teksten en logo’s niet te dicht bij de randen van het visitekaartje worden geplaatst, om te voorkomen dat ze worden afgesneden tijdens het snijden.

Tijdschriftpagina’s: Pagina’s in tijdschriften hebben vaak een veiligheidsmarge om ervoor te zorgen dat belangrijke artikelen en afbeeldingen volledig zichtbaar blijven, zelfs na het binden van het tijdschrift.

Banners en posters: Bij het ontwerpen van grote banners en posters is een veiligheidsmarge cruciaal om ervoor te zorgen dat de belangrijkste informatie niet te dicht bij de randen wordt geplaatst, wat tijdens het snijden kan leiden tot ongewenst verlies van inhoud.

Boekomslagen: Voor boekomslagen is een veiligheidsmarge van belang om te voorkomen dat belangrijke tekst of afbeeldingen te dicht bij de randen van de omslag worden geplaatst, wat kan leiden tot onooglijke resultaten.

Verpakkingen: Bij productverpakkingen is een veiligheidsmarge nodig om ervoor te zorgen dat belangrijke informatie zoals productnamen en logo’s niet wordt afgesneden bij het vervaardigen van de verpakking.

Kortom, een veiligheidsmarge is een essentieel ontwerpelement om de integriteit van belangrijke inhoud te behouden en ervoor te zorgen dat drukwerk er professioneel en goed uitgesneden uitziet. Het voorkomt ongewenste snijfouten en garandeert dat de boodschap of informatie duidelijk wordt overgebracht aan het publiek.

Powered by BetterDocs