loader image
Ga naar de inhoud

Afloop

Bij het opmaken van een document, zoals bij het ontwerpen van drukwerk of digitale publicaties, verwijst het begrip “afloop” naar het extra gebied dat aan alle zijden van het ontwerp wordt toegevoegd, buiten het uiteindelijke zichtbare formaat van het document. Het gebruik van afloop is vooral belangrijk in drukwerk, omdat het drukproces vaak op grote vellen papier plaatsvindt die later in het gewenste eindformaat worden gesneden. De standaardafloop voor drukwerk is meestal rond de 3 tot 5 millimeter aan alle zijden, maar het kan variëren afhankelijk van de vereisten van de drukker of het product. Je stelt de afloop voornamelijk in bij ontwerpen voor drukwerk waarbij het eindproduct dus wordt afgesneden tot het uiteindelijke formaat. Het doel van het toevoegen van afloop is om ervoor te zorgen dat het drukwerk tot aan de randen wordt bedrukt en dat er geen witte randen of onvolledige afbeeldingen ontstaan na het snijden. Afloop is dus relevant voor de volgende soorten drukwerk:

Brochures: Brochures zijn vaak ontwerpen met meerdere pagina’s die worden afgedrukt op een groot vel papier en later worden gevouwen en gesneden tot het eindformaat. Afloop is essentieel om ervoor te zorgen dat de inhoud van elke pagina tot aan de randen doorloopt.

Flyers: Bij het ontwerpen van flyers, vooral die met afbeeldingen of kleuren die tot aan de randen lopen, is afloop nodig om te voorkomen dat er witte randen verschijnen na het snijden.

Posters: Grote posters worden meestal afgedrukt op grote vellen papier en later op het gewenste formaat gesneden. Afloop is belangrijk om ervoor te zorgen dat afbeeldingen en kleuren over de hele poster gelijkmatig worden verdeeld.

Visitekaartjes: Bij visitekaartjes wordt meestal een vel met meerdere visitekaartjes tegelijk afgedrukt, en vervolgens worden de visitekaartjes individueel gesneden. Afloop garandeert dat er geen witte randen op de visitekaartjes verschijnen.

Tijdschriften: Bij het ontwerpen van pagina’s voor tijdschriften wordt afloop gebruikt om ervoor te zorgen dat het beeldmateriaal en de kleuren na het drukken netjes aansluiten op de randen van de pagina’s.

Boeken: Bij het ontwerpen van boeken, vooral die met kleurrijke illustraties of foto’s, kan afloop worden gebruikt om ervoor te zorgen dat er geen witte marges ontstaan bij het afdrukken en snijden van de pagina’s.

Powered by BetterDocs