loader image
Ga naar de inhoud

Foliedruk

Foliedruk is een afwerkingstechniek in de drukwereld waarbij een glanzende of metallic folie op specifieke delen van drukwerk wordt aangebracht om deze te accentueren en een luxe uitstraling te geven. Dit zorgt voor opvallende en tastbare effecten.

Het productieproces van foliedruk omvat de volgende stappen:

Een ontwerp wordt meestal eerst gedrukt op het papier of karton, inclusief de gebieden waar de foliedruk moet worden toegepast.
De drukvellen worden vervolgens naar een foliedrukmachine gestuurd.
Op deze machine wordt een dunne folie (meestal metallic of glanzend van aard) bovenop het drukwerk geplaatst.
Door middel van warmte en druk wordt de folie op de vooraf bepaalde gebieden geperst, waarbij het ontwerp wordt overgedragen op het drukwerk.
De overtollige folie wordt verwijderd, waardoor het ontwerp in glanzende of metallic folie op het drukwerk achterblijft.

Voorbeelden waar foliedruk op toegepast kan worden:

Visitekaartjes: Foliedruk kan worden gebruikt om bedrijfsnamen, logo’s of contactgegevens te accentueren, waardoor ze een luxe uitstraling krijgen en blijven hangen bij de ontvanger.

Productverpakkingen: Het is gebruikelijk om foliedruk te gebruiken voor het markeren van merklogo’s, productnamen of specifieke ontwerpelementen op verpakkingsmateriaal om de aandacht van de consument te trekken.

Wenskaarten en uitnodigingen: Bij speciale gelegenheden zoals bruiloften en jubilea kan foliedruk worden toegepast op decoratieve elementen, tekst of afbeeldingen om een luxe en feestelijke uitstraling te creëren.

Tijdschriften en catalogi: Foliedruk kan worden gebruikt om specifieke artikelen, productafbeeldingen of belangrijke tekstgedeelten te accentueren en de leeservaring te verbeteren.

Boeken en jaarverslagen: Bij bepaalde publicaties wordt foliedruk gebruikt voor het verfraaien van omslagen, titels of belangrijke inhoud, waardoor deze er opvallend en prestigieus uitzien.

Foliedruk is een populaire en effectieve techniek in grafisch ontwerp om drukwerk te verfraaien en extra luxe en aandacht te geven aan bepaalde ontwerpelementen. Het wordt vaak toegepast op materialen waarbij een visuele impact en een verfijnde uitstraling gewenst zijn.

Powered by BetterDocs