loader image
Ga naar de inhoud

Flexodruk

Flexodruk, ook bekend als flexografie, is een druktechniek die gebruikmaakt van flexibele drukplaten en snel drogende inkt om afbeeldingen en tekst op verschillende soorten materialen af te drukken. Deze techniek staat bekend om zijn veelzijdigheid en wordt vaak toegepast voor het bedrukken van verpakkingsmaterialen en labels. Flexodruk is geschikt voor grote oplagen en biedt de mogelijkheid om snel en efficiënt afdrukken te produceren.

Hier is een beknopte uitleg van het flexodrukproces:

Flexibele drukplaten: In plaats van vaste, harde drukplaten zoals bij offsetdruk, maakt flexodruk gebruik van flexibele drukplaten die meestal zijn gemaakt van rubber of kunststof. Deze platen zijn flexibel en passen zich aan de contouren van het te bedrukken materiaal aan.

Inkten: Sneldrogende inkt wordt gebruikt in het flexodrukproces. Deze inkt hecht goed aan verschillende materialen en droogt snel, waardoor het geschikt is voor hoge snelheden.

Drukproces: Het materiaal dat moet worden bedrukt (bijvoorbeeld papier, karton, plastic folie) wordt tussen de flexibele drukplaat en een drukrol gevoerd. De inkt wordt overgebracht van de drukplaat naar het materiaal, waarbij de gewenste afbeelding wordt afgedrukt.

Flexodruk heeft tal van toepassingen, waaronder:

Verpakkingsmateriaal: Het wordt veel gebruikt voor het bedrukken van verpakkingsmaterialen zoals kartonnen dozen, plastic zakken, etiketten, plastic folie en flexibele verpakkingen.

Kranten: Flexodruk wordt toegepast voor het drukken van kranten, met name in grote oplagen, vanwege de snelheid en kostenefficiëntie.

Etiketten: Labels en etiketten voor producten, zoals flessen, blikjes en verpakkingen, worden vaak met flexodruk bedrukt.

Kartonnen displays: Kartonnen displays en promotiemateriaal worden met flexodruk voorzien van kleurrijke ontwerpen.

Hygiëneproducten: Flexodruk wordt gebruikt voor het bedrukken van verpakkingsmateriaal voor hygiëneproducten, zoals tissues, luiers en servetten.

Flexodruk biedt de voordelen van snelheid, efficiëntie en de mogelijkheid om op uiteenlopende materialen te drukken. Het is een veelgebruikte techniek in de verpakkingsindustrie en andere sectoren waar gedrukte materialen worden gebruikt.

Powered by BetterDocs