loader image
Ga naar de inhoud

Tampondruk

Tampondruk is een specifieke druktechniek die vaak wordt gebruikt voor het bedrukken van driedimensionale objecten en oppervlakken. Deze methode maakt gebruik van een tampon of siliconen kussen om inkt van een drukplaat over te brengen naar het gewenste object. Tampondruk wordt veelvuldig toegepast voor het bedrukken van kleine tot middelgrote objecten en is geschikt voor verschillende materialen, waaronder kunststof, glas, metaal, keramiek en meer.

Hier is een beknopte uitleg van het tampondrukproces:

Drukplaat: Een drukplaat wordt gemaakt met de gewenste afbeelding of tekst. De drukplaat bevat verhoogde gebieden die inkt vasthouden.

Inkten en de tampon: De drukplaat wordt ingeïnkt, waarbij inkt in de verhoogde gebieden wordt aangebracht. Vervolgens wordt een tampon, meestal gemaakt van siliconenrubber, op de drukplaat geplaatst. De tampon neemt de inkt op van de drukplaat.

Afdrukken op het object: De tampon wordt vervolgens op het object geplaatst en oefent druk uit, waarbij de inkt van de tampon op het oppervlak van het object wordt overgebracht. De tampon past zich aan de vorm van het object aan, waardoor het mogelijk is om afbeeldingen op gebogen, oneffen of onregelmatige oppervlakken af te drukken.

Tampondruk heeft verschillende toepassingen, waaronder:

Promotionele producten: Het wordt vaak gebruikt voor het bedrukken van promotionele artikelen zoals pennen, sleutelhangers, aanstekers, mokken en USB-sticks.

Elektronica: Tampondruk wordt gebruikt voor het bedrukken van elektronische apparaten, waaronder afstandsbedieningen, knoppen en behuizingen.

Medische apparatuur: Het wordt toegepast op medische apparatuur en instrumenten, waarbij gedetailleerde markeringen en identificatie van cruciaal belang zijn.

Speelgoed: Veel speelgoed, vooral kleine kunststof speelgoed, wordt met tampondruk bedrukt om kleurrijke afbeeldingen en merklogo’s weer te geven.

Automotive: De automotive industrie gebruikt tampondruk voor het markeren van onderdelen, knoppen en accessoires.

Tampondruk is bijzonder geschikt voor objecten met complexe vormen en oppervlakken die moeilijk te bedrukken zijn met andere druktechnieken. Het biedt de flexibiliteit om heldere en gedetailleerde afbeeldingen en tekst over te brengen op diverse materialen, waardoor het een populaire keuze is voor het personaliseren van promotionele en industriële producten.

Powered by BetterDocs