loader image
Ga naar de inhoud

Stansen

Stansen is een druk- en afwerkingstechniek die wordt gebruikt in de grafische industrie. Het is een proces waarbij een bepaalde vorm of contour wordt uitgesneden uit een vel drukwerk of ander materiaal, zoals karton of papier. Deze uitsnijding kan verschillende vormen hebben, van eenvoudige rechthoeken tot complexe en creatieve ontwerpen.

Hoe drukwerk wordt gestanst:
Een speciale stansvorm of stansmes, meestal gemaakt van metaal,
wordt gemaakt volgens het gewenste ontwerp.
Het vel drukwerk of materiaal wordt op een stansmachine geplaatst.
De stansvorm wordt op het materiaal neergelaten en met kracht door het materiaal gedrukt,
waardoor de gewenste vorm wordt uitgesneden.

Waarom drukwerk wordt gestanst:
– Visuele aantrekkingskracht: Stansen geeft drukwerk een unieke en aantrekkelijke vorm, wat kan helpen om de aandacht van potentiële klanten te trekken.
– Branding en personalisatie: Door aangepaste stansvormen te gebruiken, kunnen bedrijven hun drukwerk personaliseren en onderscheiden van concurrenten, waardoor hun merkidentiteit wordt versterkt.
– Functionaliteit: Stansen kan ook worden gebruikt om drukwerk functioneler te maken, bijvoorbeeld door het creëren van inkepingen voor het vasthouden van visitekaartjes of het maken van tabbladen in brochures.
– Creatieve ontwerpmogelijkheden: Stansen biedt ontwerpers de vrijheid om unieke en opvallende ontwerpen te creëren, wat vooral handig is voor productverpakkingen, wenskaarten en uitnodigingen.

Voorbeelden van producten die gestanst worden:
– Visitekaartjes met afgeronde hoeken of ongebruikelijke vormen.
– Uitnodigingen met bloemvormige uitsnijdingen.
– Productverpakkingen met vensters om de inhoud te tonen.
– Kaarten met pop-upeffecten.
– Opvouwbare brochures met tabbladen.
– Etiketten met aangepaste vormen voor flessen en verpakkingen.

Stansen is een veelzijdige techniek die de mogelijkheden voor creatieve vormgeving en branding vergroot en wordt veel gebruikt in de grafische en drukwerkbranche.

Powered by BetterDocs