loader image
Ga naar de inhoud

Snijmarge

Snijmarge (ook wel afloop of bleed genoemd) verwijst naar het extra gebied rondom een ontwerp of pagina dat wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat er geen belangrijke inhoud verloren gaat bij het snijden of afwerken van het drukwerk. Snijmarges zijn nodig om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke afdruk er netjes uitziet en de inhoud correct wordt uitgelijnd.

De benodigde snijmarge kan variëren afhankelijk van het type drukwerk en de afwerkingsvereisten. Over het algemeen wordt aanbevolen:

Standaard snijmarge: Een standaard snijmarge is meestal ongeveer 3 tot 5 millimeter rondom het ontwerp. Dit geldt voor producten zoals visitekaartjes, posters en folders.

Grote snijmarge: Voor materialen die groter zijn of complexere afwerkingseisen hebben, zoals boekomslagen of brochures met veel pagina’s, kan een grotere snijmarge nodig zijn, meestal tussen 5 en 10 millimeter.

Voor signing, zoals bij reclameborden, banners en andere grote visuals, is een aanzienlijk grotere snijmarge nodig om ervoor te zorgen dat de afbeeldingen en tekst niet worden afgesneden. De specifieke snijmarge voor signing kan variëren, maar kan bijvoorbeeld tot 20 millimeter bedragen, afhankelijk van de grootte van het bord of de banner.

Voorbeelden van producten waarbij snijmarges van toepassing zijn:

Visitekaartjes: De standaard snijmarge is van toepassing om ervoor te zorgen dat de tekst en afbeeldingen op de kaartjes niet worden afgesneden.

Posters: Posters kunnen een standaard snijmarge hebben om ervoor te zorgen dat de ontwerpelementen binnen de zichtbare grenzen blijven na het snijden.

Brochures: Brochures met meerdere pagina’s kunnen een grotere snijmarge vereisen vanwege de complexere afwerking. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de inhoud correct wordt uitgelijnd en leesbaar blijft.

Boekomslagen: Boekomslagen hebben doorgaans een grotere snijmarge vanwege de vouwen en het formaat van het omslagontwerp.

Verpakkingen: Productverpakkingen kunnen ook een grotere snijmarge vereisen, vooral als er complexe vormen of vouwen bij betrokken zijn, om ervoor te zorgen dat de grafische elementen op de juiste plaats blijven.

Signing (reclameborden, banners): Voor signing is een grotere snijmarge nodig, bijvoorbeeld tot 20 millimeter, om ervoor te zorgen dat de visuele elementen volledig zichtbaar blijven, zelfs na het snijden van grote visuals.

Het gebruik van de juiste snijmarges is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat het drukwerk er professioneel uitziet en de inhoud volledig wordt weergegeven zonder onbedoelde snijfouten. Het zorgt voor een nette en nauwkeurige afwerking van drukwerkprojecten, inclusief signing.

Powered by BetterDocs