loader image
Ga naar de inhoud

Schoonsnijden

Schoonsnijden is een afwerkingstechniek in de drukwereld waarbij het eindproduct netjes wordt bijgesneden om de randen schoon en recht te maken. Het doel is om het drukwerk of materiaal een strakke en professionele uitstraling te geven.

Hoe schoonsnijden wordt uitgevoerd:
Na het drukken en eventuele afwerking van het drukwerk (zoals vouwen of stansen), wordt het in grote vellen of rollen geproduceerd.
Deze vellen of rollen worden op een snijmachine geplaatst, waarbij de overtollige randen worden afgesneden om een gelijkmatige en nette afwerking te verkrijgen.
De snijmachine is vaak uitgerust met nauwkeurige messen of snijbladen die de gewenste snijlijnen volgen.

Het verschil tussen schoonsnijden en contoursnijden:
– Schoonsnijden heeft tot doel de randen van het drukwerk recht en netjes te maken. Het verwijdert overtollig materiaal om een uniform uiterlijk te creëren.
– Contoursnijden daarentegen houdt in dat het materiaal wordt gesneden volgens een specifieke vorm of contour. Dit wordt vaak gebruikt om aangepaste vormen of complexe ontwerpen uit te snijden, bijvoorbeeld bij het maken van stickers, labels, of verpakkingen met ongebruikelijke vormen.

Producten die worden schoongesneden:
Schoonsnijden wordt toegepast op een breed scala aan drukwerk en materialen, waaronder:
– Briefpapier en visitekaartjes.
– Boeken en tijdschriften, waarbij de ruwe randen worden bijgesneden.
– Poster- en reclamemateriaal, om strakke randen te creëren.
– Flyers, folders en brochures.
– Documenten zoals certificaten en diploma’s.

Over het algemeen wordt schoonsnijden toegepast op drukwerk waarbij een nette, professionele uitstraling van de randen belangrijk is om een verzorgde indruk achter te laten bij de ontvanger.

Powered by BetterDocs